Missionen hos Nulallerig.dk er klar. Vi har skabt et helle, hvor man som forbruger ikke skal bekymre sig om allergifremkaldende produkter. Men hvad er allergi for en størrelse, hvilke symptomer skal du være opmærksom på, hvem får allergi, og hvordan behandler man det, hvis uheldet er ude.
Der er nogle uundgåelige fakta om allergi, der er vigtigt at skrive sig bag øret.
1. Allergi er en tilstand, der grunder i overfølsomhed – også betegnet hypersensitivitet.
2. Bliver man overfølsom eller hypersensitiv skyldes det en reaktion fra kroppen forsvarssystem, immunsystemet.
3. Allergi kan fremkomme gennem hele ens levealder, men det er mest fremtrædende i børne- og ungdomsårene.
4. Man kan komme forbi mange behandlingsformer, men den ultimativt vigtigt er, at du undgår de stoffer, du reagerer allergisk på. Det er er netop her
Nulallergi.dk sætter ind og sørger for kun at sælge ikke allergifremkaldende produkter. Klik her og kom til vores allergivenlige produkter.
Hvad er allergi?
En stor del af de allergier, der fremkommer hos mennesker, er arveligt betinget. Du vel derfor uundgåeligt have større risiko for at udvikle allergi, hvis dine forældre har eller har haft allergi. Men der er dog også, og ikke en ubetydelige del, allergier, der udvikles uden en arvelig relation.
Men hvad er det, der sker, når du får allergi?
Når man udvikler allergi, så sker der en overreaktion i immunsystemet. Immunsystemet er designet til at skulle forsvare kroppen imod angreb fra fremmende stoffer. Det kan f.eks. være en virus, bakterier eller parasitter.
Denne arbejdsopgave udfører systemet dagligt og normalt uden problemer. Men når det kommer til allergi, sker der en ”fejl” i vores immunsystem. Systemet danner antistoffer imod stoffer i omgivelserne, der ikke kan kategoriseres som lige så skadelige som f.eks. en virus og dette udløser en allergisk reaktion.
Desto mere allergifremkaldende stofferne er, desto større sandsynlighed er der for, at kroppens immunsystem laver denne ”fejl”, hvilket er en af hovedoversagerne til at bruge produkter uden allergifremkaldende stoffer.
Får man symptomer med det samme?
Ved normal allergi kan tidslinjen for symptomer være svære at skitsere. Det kan være alt fra en umiddelbar reaktion til timers forsinkelse. Det er og bliver individuelt, hvilken mængde og hvilken påvirkning af allergifremkaldende stoffer, der skal til for at udløse en allergisk reaktion samt tidslinjen for reaktion.
Ved kontaktallergi, der som ofte er tale om ved f.eks. hudplejeprodukter, kan reaktionen i visse tilfælde komme døgn efter udsættelse.
Hvem bliver allergisk?
Hvis man kigger demografisk på, hvem der bliver ramt af allergi, så er det særligt generationerne født efter 1960. Det gælder stort set alle former for allergier. Vi har i de senere generationer været betydeligt mere i kontakt med allergifremkalender stoffer, hvilket gør udslaget i den stigende allergi.
Der findes ikke nødagtige tal for, hvor mange danskere, der ligner af allergi. Men det anslås til at være mellem 20-25 procent af befolkningen.
Arvelighed
Som tidligere beskrevet er allergi arveligt. Hvis man kigger på et forældrepar, hvor den ene halvdel har allergi, vil der her være tale om en 20-30 procent chance for, at et kommende barn får allergi. Skulle det ske, at begge forældrene har allergi, stiger chancerne for et kommende barn bliver født med allergi til 40-50 procent.
Hvordan kommer man allergi til livs?
Forebyggelse og behandling afhænger som ofte af, hvilke symptomer man oplever som udsat. Den altoverskyggende vigtigste forebyggelse vil altid være at undgå det, der udløser en allergisk reaktion.
Det er også med baggrund i netop dette faktum, at Allergy Certified tager sit udspring. Det gælder om at få fjernet alle de allergifremkaldende stoffer i produkterne, og det er der i produkter med mærket Allergy Certified.