Hudallergi og solcreme – Nulallergi.dk
Skip til indhold

Personlig betjening

Lev. 1-2 dage | Fri fragt v/399 kr. (el. 39 kr.) | Online PrisMatch | 365 dages retur

Kundeservice ->

Hudallergi og solcreme

Solcremer - allergivenlige solcremer

Solcreme er den vigtigste beskyttelse mod hudkræft. Og da hudkræft er den hyppigste kræftform i Danmark, er det vigtigt at beskytte sig effektivt mod solens skadelige UV-stråler. Det hænger sådan sammen, at jo flere solforbrændinger og jo højere livstidsdoser af UV-stråling, desto større er risikoen for at udvikle hudkræft. 

Kræftens Bekæmpelse har i deres solkampagne opstillet fire solråd: siestasolhatsolcreme og sluk solariet. Der anbefales i solkampagnen, at der i Danmark anvendes solcreme SPF 15 på de dele af kroppen, som ikke er dækket af tøj. Og anbefalingen er gældende, selvom du blot opholder dig direkte i solen i få minutter. Har du meget lys hud og/eller svært ved at tåle solen, kan du med fordel vælge en SPF 20 eller SPF 30. Til helt små børn og babyer kan det være hensigtsmæssigt at vælge en såkaldt sunblocker SPF +50. 

Læs om allergivenlig solbeskyttelse.

 

Solfiltre i solcremen

Der er to solfiltrene i en solcreme, der beskytter huden mod solen, og disse to grundlæggende solfiltre, kan inddeles i fysiske filtre og kemiske filtre. De to filtre virker på forskellig vis: 

De fysiske filtre lægger sig oven på huden, hvor der dannes en tynd, hvid film eller hinde, som reflekterer solens stråler. Eksempler på fysiske solfiltre er titaniumdioxid og zinkoxid.

De kemiske filtre er kemiske stoffer, som trænger ned og optages i de yderste lag af huden. Her absorberer de solens stråler og omsætter dem til varme, der transporteres væk gennem blodet. Kemiske solfiltre findes i mange forskellige tilladte udgaver. Nogle beskytter bedst mod UVA-stråler, andre mod UVB-stråler. Eksempler på kemiske filtre er: octocrylene og benzophenone. 

Solcremer kan give allergi

Ligesom almindelige fugtighedscremer kan forårsage allergi, kan man også få allergi over for indholdsstofferne i solcremer f.eks. parfumestoffer eller konserveringsmidler.

Det fysiske filter (titaniumdioxid) er ikke allergifremkaldende, mens de kemiske solfiltre kan give allergi i huden. De kemiske solfiltre kan forårsage to forskellige former for allergi:

  • Kontaktallergi - denne type allergi opstår uanset om det kemiske solfilter bliver udsat for sollys eller ej. Allergien opstår med andre ord, når selve cremen og dermed det/de allergifremkaldende stof/stoffer, kommer kontakt med huden. Symptomerne (eksem) viser sig der, hvor huden er i kontakt med solcremen, dvs. også på ikke sollysudsatte steder.
  • Fotokontaktallergi - denne type allergi opstår, når det kemiske solfilter – efter det er trængt ned i huden – ændres af UV-strålerne på en måde, så der opstår et allergifremkaldende stof. Denne allergi forudsætter altså, at kemikaliet i produktet bliver udsat for sollys og dermed UV-bestråles. Symptomerne (eksem) opstår der, hvor man er i kontakt med kemikaliet og samtidig er udsat for sollys.

Flere allergiske reaktioner

Solfiltre har været en forholdsvis sjælden årsag til allergi, men det faktum, at flere anvender solcreme samt at flere forskellige fabrikanter producerer solcreme, er der de seneste år naturligt også kommet flere rapporter om både kontaktallergi og fotokontaktallergi. Stofferne octocrylene, benzophenone-3, benzophenone-10 og ethylhexyl methoxycinnamate er de kemiske solfiltre, som oftest rapporteres som årsag til allergi. 

Hvis brugen af solcreme medfører, at man får en allergisk reaktion, er det vigtigt at stoppe brugen af den med det samme. Man kan evt. vælge at blive udredt hos en hudlæge for allergi, for at få klarhed over og rådgivning om, hvilke solcremer, der er gode at benytte i fremtiden.

Hvis man vil nedsætte risikoen for en allergisk reaktion, kan man anvende en solcreme med det fysiske filter titanium dioxide. Man skal dog være opmærksom på, at selvom titanium dioxide ikke er allergifremkaldende, kan der godt være andre indholdsstoffer i den pågældende creme, der kan fremprovokerer allergi. 

AllergyCertified

Vil du sikre dig bedst mulig mod allergi - både fra for fysiske og kemiske solfiltre - skal du gå efter de solcremer, der er certificeret af AllergyCertified. Ud over allergifremkaldende solfiltre er der desværre også mange solcremer, der indeholder stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Når du vælger en solcreme med AllergyCertified-logoet, sikre du dig både imod allergifremkaldende og hormonforstyrrende stoffer. Ligeledes indeholder AllergyCertified produkter heller ikke parfume og klassificerede kræftfremkaldende ingredienser. 

Forbrugerrådet Tænk

I juni 2020 lavede forbrugerrådet Tænk en test af kemi i solcreme. Her viser resultatet, at de solprodukter, der er certificeret af AllergyCertified opnår bedømmelse A. A-kolben betyder at produktet er et godt valg, hvis du vil undgå en række problematiske kemikalier. Hos Nulallergi.dk forhandles udelukkende produkter, der er certificeret af AllergyCertifed herunder også solcreme. Blandt allergicertificerede solcremer med A-kolben finder du bl.a. Active By Charlotte I’m hot Sun Spray, Derma Sollotion og Nilens Jord Face Sun. 

Find de rigtige og Allergivenlig Solcremer her

 

comment 2 kommentarer

N
Nulallergi calendar_today

Kære Gertrud
Ifølge AllergyCertifieds toxikolog Ewa, som vi har talt med, er der en del stoffer, som kan give både hud og øjenirritation, og det er en del af AllergyCertifieds risikovurdering at tjekke stofferne for disse reaktioner.

For at undgå hudirritation kan AllergyCErtified normalvis tillade op til max 10% hud irritanter i et færdigt produkt (de tjekker samtlige ingredienser for hudirritation og lægger koncentrationerne sammen). Medmindre det specifikke stof giver irritation i lavere koncentrationer – hvis stoffet giver irritation i eksempelvis helt ned til 2 % – så har de krav om mindre end 2 % i det færdige produkt.

I enkelte produkter kan de tillade en højere koncentration, hvis producenten til gengæld tilsætter et stof, som modvirker irritation. Det kan eksempelvis være hånddesinfektion, hvor høje koncentrationer af alkohol (som er nødvendige for at desinficerer) kan udtørre og irriterer huden.
Her kræves det, at producenten tilsætter glycerin, som modvirker hudirritation.

For produkter såsom ansigtscremer og øjencremer/mascara, øjenskygge mm. tjekker vi i stoffernes MSDS for at se, om de er klassificeret med følgende H-sætninger

H315 Forårsager hudirritation.
H317 Kan forårsage allergisk hudreaktion.
H318 Forårsager alvorlig øjenskade.
H319 Forårsager alvorlig øjenirritation.

Det er desværre ikke muligt for forbrugere at tjekke disse sætninger, da de fremgår af stoffernes sikkerhedsdatablade /MSDS.

Mht til Octocrylene så tillader AllergyCertified ikke Octocrylene, da det kan være allergifremkaldende (særlig hos børn er der observeret reaktioner), og da det samtidig også indeholder Benzophenone, som kan være hormonforstyrrende.

Men Octocrylene er et solfilter, og en del solfiltre kan desværre give irritation i øjenene.

Reaktionen kan skyldes, det solfilter som anvendes (hvis der er solfilter i), eller at den indeholder hud- og/eller øjenirritant. Et andet bud kunne være Aloe vera (der vil så stå Aloe Barbadensis på cremen). Aloe vera kan hos nogen give en prikken og stikkende fornemmelse lige efter påsmøring.

Venligst Tina/Nulallergi

G
Gertrud Nielsen calendar_today

Øjenirritation ansigtscreme. Interessant indlæg om octocrylene. Jeg oplever denne reaktion efter brug af Avene Physiolift dagcreme, men jeg kan ikke se octocrylene i ingredienslisten. Kan andre stoffer give denne reaktion? Leder fortvivlet efter en god dagcreme til 60+-hud, som jeg kan holde ud at bruge. Udover at mine øjne bliver irriterede og løber i vand, føler jeg mig lidt for varm i huden og generelt ikke helt tilpas efter brug af denne Avene-creme.

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort

Levering 1-2 dage

.. men kan vi gøre det hurtigere - gør vi det!

Fri fragt over 399 kr

og ellers er fragt prisen fra 39 kr.

365 dages fortrydelsesret

på dine allergivenlige produkter