Hudkløe er et helt almindeligt problem, som rigtig mange danskere kender til. Hudkløe skyldes ofte, at huden er tør, og kløen vil typisk aftage, hvis du smører området med eksempelvis fugtighedscreme. Måske har du hørt om både psoriasis og eksem, som på mange måder ikke er sjældne sygdomme. Men kender du egentlig forskellen på de to sygdomme? Hvis ikke, kan du med fordel læse videre her på siden, hvor vi kigger nærmere på forskellen mellem psoriasis og eksem.
Hvad er psoriasis?
Psoriasis er en kronisk hudsygdom, som formentlig fire til fem procent af os lider af. Hvis du har psoriasis, vil dine celler i overhuden dele sig hurtigere end normalt. Derudover forekommer der en betændelsesreaktion i overhuden, hvilket danner synlige skæl og rødme i huden. Psoriasis opstår typisk i form af større eller mindre skællende pletter, som kan sidde overalt på huden. Pletterne sidder dog mest på albuer, knæ og i hårbunden.
Psoriasis kan også opstå i følgende former:
- i hudfolder i form af røde pletter uden skæl i eksempelvis lysken eller skridtet
- i neglene i form af fortykkelse af neglen, som også får lettere ved at løsne sig
- dråbeformet psoriasis på det meste af kroppen, udløst af en streptokok-infektion i halsen
- pustuløs psoriasis i form af små, gule blærer, feber og sløjhed.
Årsagen til psoriasis kendes ikke, men der er formodentlig flere faktorer, som spiller ind. Til gengæld ved man, at sygdommen ikke smitter. Udslættets røde farve skyldes en vævsreaktion i huden.
Behandling kan mindske generne ved psoriasis betydeligt. Behandlingen afhænger af, hvor svært du er påvirket af hudsygdommen. De fleste kan dog nøjes med lokalbehandling.
Hvad er eksem?
Eksem er en kronisk, inflammatorisk hudsygdom. Der er altså ikke tale om hverken bakterier eller virus. Til gengæld skaber inflammationen et område med kløe og rødme. Atopisk eksem er nok den mest kendte form for eksem. Det er en arvelig eksemtype, som typisk rammer små børn. Atopisk eksem giver tør, kløende hud, og der kan let opstå infektioner. Derudover bliver huden ofte rød og fortykket.
Derudover er irritativt eksem en hyppig eksemsygdom, som kan opstå, hvis du eksempelvis vasker hænder ofte eller tit udsætter huden for rengøringsmidler. Når eksem er i udbrud, er det hudens øverste lag, som bliver nedbrudt. Symptomerne for eksem kan derfor mindskes ved at påføre fugtighedscreme. Det er vigtigt at bruge cremer med høj fedtprocent til behandling og forebyggelse af eksem. Hos Nulallergi kan du blandt andet finde et bredt udvalg af cremer mod kløe, irritation og eksem.
Hvad er forskellen mellem psoriasis og eksem?
Det kan være svært at se forskel på psoriasis og eksem, da begge sygdomme er kroniske. Begge sygdomme skifter mellem perioder med udbrud og remission, og de berørte områder er både røde og kløende. I modsætning til psoriasis er områder med eksem ofte tyndere og mindre skællende. Derudover vil eksem typisk forekomme i andre områder end psoriasis. Eksem opstår eksempelvis på hudfolder ved knæene og albuerne samt på halsen og hænderne.
Når du ved, om du har eksem eller psoriasis, ved du også, hvordan du eventuelt kan behandle symptomerne. Kontakt din læge for at få foretaget en hudundersøgelse.